-::-: MAKLUMAN SEMASA :-::-


Selamat Datang ke blog rasmi PIBG SK Serkam Darat.Sekolah Bestari Malaysia Luar Bandar.

Selamat datang ke Blog PIBG SK Serkam Darat. Sekolah Bestari Luar Bandar. Blog ini diwujudkan adalah bagi memberikan informasi dan maklumat terkini untuk semua.

PERMOHONAN MEMASUKI KELAS PRA SEKOLAH SK SERKAM DARAT 2017 KINI DIBUKA. SEGALA MAKLUMAT LANJUT SILA RUJUK DENGAN PRA SEKOLAH SK SERKAM DARAT.

Makmal ICT SK Serkam Darat sudah boleh digunakan tetapi kali ini penggunaan adalah terhad kepada kedatangan dengan guru sahaja. Murid-murid adalah dilarang masuk ke Makmal ICT tanpa guru. Untuk tempahan sila berhubung dengan juruteknik Komputer. Harap Maklum.

Bagi murid yang berpindah dari sekolah lain sila ambil buku teks di sekolah lama, Terima Kasih.

Tahniah kepada semua ajk PIBG yang telah dilantik , semoga dapat memberikan satu revolusi organisasi yang lebih mapan. Amiin,.

ANDA ADA USUL, CADANGAN, MAHUPUN KEMUSYKILAN? BERHUBUNGLAH DENGAN PIBG SK SERKAM DARAT. KITA BINCANG DAN SELESAIKAN BERSAMA-SAMA. MUAFAKAT MEMBAWA BERKAT.

SAMBUTAN HARI GURU TAHUN 2016 - SEMUA AJK PIBG DIJEMPUT BERSAMA-SAMA MEMERIAHAN SAMBUTAN KALI INI. GURU PEMBINA NEGARA BANGSA.

ANDA INGIN MENYALURKAN SUMBANGAN? TAPI TAK TAHU NAK BUAT MACAM MANA? HUBUNGI SAHAJA PIBG SK SERKAM DARAT.

ISU SEMASA

Kami di SK Serkam Darat amat mengalu-alukan usul semasa yang boleh dibangkitkan dari masa-ke semasa. Insya Allah pihak PIBG SKSD akan memberikan respons dengan kadar yang segera.

2 comments:

  1. Tahap kekemasan anak SKSD ke sekolah kurang memuaskan. Mereka juga amat gemar bising dan berlari. Juga terdapat masalah salah laku yang boleh mengganggu murid lain yang ingin belajar. Harap dapat perhatian.

    ReplyDelete
  2. Tahap professional guru-guru di SKSD amat tidak memuaskan. Antaranya cara cikgu disiplin mengatasi masalah murid-murid tidak professional. Adakah cikgu disiplin pernah mengambil atau diberi taklimat berkaitan psikologi kanak2. Sekiranya tiada sebagai sorg tenaga pengajar yg bertauliah utk mengatasi sesuatu situasi perlu memanggil pelajar berkenaan utk adakan kaunseling dan bukannya terus menegur pelajar berkenaan di hadapan semua pelajar2 lain yg boleh mengaibkan seorg pelajar dan secara tidak lansung keluarga pelajar tersebut. Seorg guru disiplin tidak sepatutnya mengaitkan keburukan ibubapa seseorg pelajar di hadapan pelajar2 lain kerana perbuatan guru tersebut akn mengganggu mental seseorg pelajar. Gemar bising dan berlari, ini adalah kebiasaan bagi pelajar2 yg masih digelar kanak2. Sebagai guru yg bertauliah dn berkaliber sepatutnya tahu cara2 mengatasi masalah ini. Guru2 adalah pendidik yg professional. So gunalah akal dan otak yg kreatif bagaimana hendak menangani isu2 ini. Jgn suka mengaitkan ibubapa atau pelajar2 lain. Guna cara psikologi yg professional utk mengatasi isu2 ini. Mmg benar mereka adalah dari keluarga org2 kampung yg tidak berpendidikan tinggi dan miskin. Guru2 sebagai pendidik diberi amanah utk bantu mendidik anak2 kampung ini menjadi seseorg yg berguna dan berpelajaran bukan MENGHINA mereka dan ibubapa mereka. Beri tauladan yg baik kpd murid2, so kalo cikgu disiplin sendiri yg cacat otak bagaimana pelajar2 nak maju.

    ReplyDelete